Zdravstveno varstvo

Zobna ambulanta

Tel.: 04 277 01 40

Učenci OŠ Naklo, podružničnih šol Podbrezje in Duplje ter otroci vrtca imajo na razpolago zobozdravstvene storitve šolske zobozdravstvene ordinacije v Osnovni šoli Naklo. Ordinacija deluje v organizacijskem okviru ZD Kranj. Delo zobozdravnika opravlja Klemen Plut, dr. dent. med.

Zobozdravstvena ordinacija obratuje 4-krat tedensko:

  • ob ponedeljkih, torkih in četrtkih dopoldne ter
  • ob sredah popoldne.

Naročanje pacientov poteka telefonsko (04/27 70 140), elektronsko (naklo@zobna-kranj.si) ali osebno v ordinaciji. Na sistematski pregled bodo ob predhodnem obvestilu povabljeni vsi učenci prvih razredov.

Ob obisku zobozdravnika mora vsak otrok s seboj imeti kartico zdravstvenega zavarovanja in naročilni kartonček.

Zdravniški pregledi

Za učence 2., 4., 6. in 8. razredov bo organiziran sistematski zdravniški, ki ga otroci opravijo na določen dan in ob dogovorjeni uri v spremstvu razredničarke. Učenci morajo zajtrkovati, s seboj naj imajo zdravstveno kartico, cepilno knjižico ter priložene obrazce, ki jih dobijo v šoli s strani zdravstvenega doma. 

V 6. razredu je ponujeno cepljenje deklet (od leta 2009) in dečkov (v letošnjem šolskem letu prvič) proti okužbam s HPV. Cepljenje se opravi z dvema odmerkoma, med katerima mora miniti vsaj šest mesecev. Cepljenje ni obvezno, je pa priporočljivo in je izjemnega pomena za zagotavljanje kolektivne imunosti. Okužba s HPV je namreč najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se vsaj enkrat v življenju okuži večina spolno dejavnih ljudi.

Odvzem krvi in urina se opravi pri učencih, ki so v osmem razredu.  Pred vstopom v šolo se opravi zdravniški pregled in cepljenje v spremstvu staršev. Zdravniški pregled je obvezen tudi za učence tujce, ki se v šolo vključijo kasneje.

Zdravniške preglede in cepljenja opravlja zdravnica Eva Rudež, dr. med., spec. pediatrije, v prostorih ZD Kranj, 1. nadstropje: ŠOLSKI DISPANZER, ambulanta številka 5 (stranski vhod ZD Kranj).

Dostopnost