Petošolci nazaj v Emono

l

18. junija, 2024

V letošnjem šolskem letu smo se petošolci veliko naučili o Rimljanih. Pri pouku smo izvedeli marsikaj zanimivega o življenju Rimljanov, njihovih gradbenih dosežkih, šolanju, vojakih, mestih, prehrani, oblačenju, pisavi, jeziku in še marsikaj. Svoje znanje smo nadgradili tudi v naklanski knjižnici, kjer nam je arheologinja povedala o rimskih ostankih v naši okolici. Zelo nas je zanimalo, kaj bomo novega izvedeli v Mestnem muzeju v Ljubljani in ob ogledu ostankov antične Emone.

Že v muzeju smo začeli z ogledom. Najprej smo videli ostanek ceste, ki je vodila v Emono, različne lončene posode, del obzidja, kjer je še danes vidna sled požiga ter nato nadaljevali pot po današnji Ljubljani. V arheološkem parku smo videli arhitekturne ostanke, ki so bili nekoč deli vsakdanjega življenja Emoncev, sobe za počitek in druženje, talno ogrevanje, vhodi v hišo z ene od emonskih cest, kanali, v katere so odplakovali umazanijo. 

Nato smo nadaljevali pot do ostankov mestnega obzidja ter do foruma, ki je predstavljal središče mesta. Na koncu pa smo si ogledali še zgodnjekrščansko središče s pravokotno krstilnico z bazenčkom v sredini za krščevanje. Krstilnica je tlakovana z mozaikom, v katerega so vstavljeni napisi z imeni Emoncev, ki so darovali sredstva za njegovo izdelavo. 

Pot po sledeh antične Emone smo zaključil z ogledom kipa Emonca na Kongresnem trgu.

Zadnja obvestila:

Hej, Bled, prekrasen si!

Hej, Bled, prekrasen si!

Drugošolci centralne šole smo imeli zaključno ekskurzijo na Bled in v Lesce. V regatnem centru smo...

Dostopnost