Zlato in tri srebrna priznanja na državnem tekmovanju iz znanja biologije za Proteusovo priznanje

l

29. decembra, 2023

Letos so se slovenski osmo in devetošolci učili o vlažnih travnikih, občutljivih in nadvse dragocenih ekosistemih, v katerih živijo številne redke in ogrožene tako rastlinske kot živalske vrste. Žal vlažni travniki hitro izginjajo. Učenci so se z učenjem za tekmovanje zelo poglobili v splošne značilnosti takih travnikov, v vzroke za njihovo ogroženost in načine, kako jih ohranjati. Spoznali so pomembnejša področja z vlažnimi travniki v Sloveniji in se učili o 10 rastlinskih in živalskih vrstah, ki na takih travnikih živijo. In si, z vsem pridobljenim znanjem, upajmo, pridobili tudi nova zavedanja o naravi, da se bodo znali odločiti za njeno ohranjanje.

Šolskega tekmovanja, ki je bilo sredi oktobra, se je iz naše šole udeležilo 23 učencev osmega in devetega razreda. Sedem jih je prejelo bronasto priznanje, od teh se jih je 5 uvrstilo na državno tekmovanje in sicer: Tilka Hutter, Taja Ovsenik Eržen, Maša Kavčič Rozman, Pia Prevodnik, Manca Širca, Teja Križnar in Brina Kovačević.

Državno tekmovanje je bilo 1. decembra. Zlato priznanje je osvojila Taja Ovsenik Eržen, srebrna priznanja pa Maša Kavčič Rozman, Pia Prevodnik in Tilka Hutter.

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem na šolskem in državnem tekmovanju.

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost