FS Podkuca

l

29. decembra, 2023

Folklorna skupina Podkuca, KD Dobrava Naklo in OŠ Naklo, je po poletnih počitnicah v septembru ponovno začela z vajami. V letošnjem šolskem letu se bo najstarejša otroška skupina, ki se je v prejšnjih letih odlično predstavljala na otroških srečanjih, pričela spogledovati z bolj odraslimi skupinami, saj so postali mladinci in jih lahko štejemo med članske in odrasle sekcije. Mladinska skupina pa ni edina sprememba pri FS Podkuci. Letos je po nekaj letnem premoru ponovno začela delovati mlajša skupina, ki jo sestavljajo učenci od 5. do 8. razreda. Nekaj članov se je s folklorno dejavnostjo srečalo prvič, spet drugi so ponovno začeli. Kljub temu, da je skupina še precej sveža, se bodo v letošnjem letu že predstavili z novo koreografijo gorenjskih plesov.

Tudi med najmlajšimi smo letos na novo vpisali veliko novih folklornikov. Učenci prve triade obiskujejo dejavnost Ljudsko je kul v okviru razširjenega programa, starejši pa kot interesno dejavnost Folklora (1, 2 ali 3 – glede na starostno skupino). Leros smo ponovno ponudili folklorne delavnice. Izvedli smo tri in sicer: Krompirjeve počitnice, Miklavževe dobrote ter Adventni čas in Štefanovo.

Potrebno pa je poudariti, da je folklorna skupina in njeni člani, aktivna tudi z nastopi. Med večjimi nastopi lahko izpostavimo nastope v lokalni skupnosti in v Tržiču. Nazadnje na koncertu Komar pa muha plešeta, kjer so bili povabljeni kot gostje tamkajšnje folklorne skupine KD FS Karavanke. Kot gostje so se v enem večeru predstavile kar tri različne sekcije FS Podkuca. Mladinska skupina je predstavila plesno koreografijo ˝Divja baba˝, prav tako pa so se predstavili Mladi godci ljudskih viž, s svojim venčkom gorenjskih viž in Naklanske ropotule, z odličnim ljudskim petjem.

Zapisala: Tadej Teran in mag. Špela Eržen, fotografije: Polona Meglič

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost