Kulturni dan – Čarovnik iz Oza

l

20. novembra, 2023

Učenci 4. in 5. razreda smo imeli prejšnji teden kulturni dan. Svoje spomine na ta dan sta opisali dve učenki 5. razreda.

V ponedeljek, 13. 11., smo se odpravili v Lutkovno gledališče Ljubljana. Na šolskem hodniku smo se zbrali malo pred osmo. Učiteljica nam je razdelila malico in povedala, kako se moramo obnašati v gledališču. Ob osmih smo odšli na avtobus. Na avtobusu se se z nami peljali tudi učenci 4. razreda. Pogovarjala sem se s prijatelji, da mi je čas hitreje minil. Po prihodu v gledališče, smo najprej imeli malico, nato pa so nas hostese odpeljale do dvorane, v kateri smo si ogledali predstavo Čarovnik iz Oza. Ko se je predstava začela, se je na odru prikazala igralka, ki je igrala deklico Dorotejo. Med predstavo so se na oder pridružili tudi drugi igralci, ki so igrali pravljične junake. Po predstavi smo naredili velik aplavz in odšli iz dvorane. Med potjo nazaj v šolo, smo se pogovarjali, kaj nam je bilo všeč v predstavi. V šoli smo se nato pogovarjali o pisatelju, ki je napisal Čarovnik iz Oza. Naredili smo tudi risbo o glavni junakinji Doroteji.

Mana, 5. b

V ponedeljek, 13. 11., smo imeli 4. in 5. razredi kulturni dan. Obiskali smo Lutkovno gledališče Ljubljana, kjer smo si ogledali gledališko predstavo Čarovnik iz Oza.

Ko smo prispeli v Ljubljano, smo se najprej okrepčali z malico. Nato smo se odpravili v dvorano. Začela se je predstava. Igralci so v čudovitih kostumih in ob spremljavi krasnega petja pričarali zgodbo o nenavadnem potovanju po čudežni deželi Oz. Glavna junakinja Doroteja nas je s svojimi tremi prijatelji Strašilom, Pločevinkom in Levom po napetih prigodah polnih zanimivih dogodivščin, pripeljala do srečnega konca oz. do spoznanja, da je dom v resnici povsod, kjer se nahajamo.

Po končani predstavi smo se polni zanimivih vtisov odpravili domov. V glavi sem si še ves dan prepevala pesem Sanjam pisane kaplje s ptičjih kril….

Zala, 5. p

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost