Naklanske ropotule v šolskem letu 22/23

l

3. avgusta, 2023

Če hočeš hiteti, pojdi sam, če hočeš priti daleč, pojdi v skupini. (Afriški pregovor) 

V letošnjem šolskem letu smo spremljali razvoj izvrstne pevske skupine, Naklanske ropotule. Skupino sestavljajo sedaj že bivše devetošolke Eva, Pavla, Neža, Žana, Urša, Julija in vodja, študentka prvega letnika, Laura. Usmerjala jih je skupina treh mentoric: tehnično / organizacijsko je za njih poskrbela mag. Špela Eržen, o samem petju in glasbi jih je poučevala in jih strokovno pripravljala zborovodkinja in učiteljica Klara Maljuga, strokovna mentorica za ljudsko petje pa je bila Adriana Gaberščik. Njihovo prvo resno občinstvo so bili starejši občani na praznovanju jubilantov občine Naklo. Zanje so nastopale že septembra v hotelu Marinšek in s svojim ubranim petjem in izborom ljudskih pesmi pričarale na obraze poslušalcev veselje, pa tudi kako solzo ganjenosti. Že na prvem tekmovanju, Reviji ljudskih pevcev in godcev z naslovom Napev – odsev v Predosljah (v organizaciji Javnega sklada za kulturno dejavnost), so bile med najboljšimi in so se uvrstile na državno tekmovanje ljudskega petja v Artičah. Med najboljšimi v državi za leto 2022 so dosegle državni nivo in zlato priznanje. Sledili so raznovrstni in pomembni nastopi: novembra občinska revija v Dupljah, v začetku februarja nastop na občinski reviji ob slovenskem kulturnem prazniku, marca na materinskem dnevu, v okviru erasmusovega projekta češkim gostom v projektu ter večje in manjše šolske prireditve, kjer so se predstavile tudi kot odlične interpretinje sodobnejših skladb. Repertoar so ves čas dopolnjevale in na koncu leta se je nabralo dovolj pesmi za samostojno prireditev z gosti. Junija so v naklanski cerkvi na koncertu »Pojte, pojte drobne ptice« v dvanajstih, po vsebini in interpretaciji raznolikih ljudskih pesmih, zazveneli ubrani dekliški glasovi. Njihovo kvaliteto so opazili tudi v širši strokovni javnosti: radio Ognjišče jih je povabilo v oddajo »Pevci zapojte, godci zagodte«. Posnele so šestnajst pesmi in lepo predstavile sebe in skupino.  Vabljeni k poslušanju. Nastopile so tudi na občinski reviji 19. 6. in na koncertu FS Podkuca. S strani organizatorja, Občine Naklo, so bile 10. junija povabljene, da so večji del svojega koncerta še enkrat predstavile na slavnostni akademiji občine Naklo 22. 6. 2023.

Dekleta pravijo: »V prihodnosti se veselimo novih dogodivščin in nastopov. Upamo, da bomo še naprej ohranile take prijateljske in pevske vezi, kot jih imamo sedaj. Odprte smo novim izkušnjam in se podajamo vsem dogodivščinam nasproti!«

Pevke in mentorice so v  enem letu prišle zelo daleč. Čestitamo. Kakorkoli se bo obrnila njihova pot, ostale so dragocene izkušnje, nove veščine in znanje, ljubezen do (ljudskega) petja in veliko lepih spominov med njihovimi poslušalci.

Dekleta, srečno.

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost