Projektno delo pri zgodovini

l

30. maja, 2023

Devetošolci smo imeli od začetka aprila in vse do konca maja pri pouku zgodovine različne predstavitve. Pri nas v devetem B je začel David. Izdelal je plakat in nam predstavil film Žena oskrbovalca živalskega vrta, ( Zookeepers Wife ). Govori o moškem in ženski, ki sta med drugo svetovno vojno v svojem živalskem vrtu v Varšavi na Poljskem skrivala ljudi.                                                                                                         Naslednji je bil Miha s svojo brošuro Planice. Ta je znana po njenih skakalnicah, še posebno po Velikanki. V Planici je sedaj že tradicija zadnja dva desetletja, da se tam odvija finale svetovnega pokala.                                                                                                                                            

Enej je imel časovni trak Leona Štuklja. Bil je eden najboljših takratnih telovadcev tukaj. V vsej svoji karieri je dosegel osem zlatih, štiri srebrne in pet bronastih medalj v gimnastiki. Umrl je pri stotih letih.                                                                                                                        

Auschwitz je tudi tvoj, je vojni roman, ki pripoveduje o resnični izpovedi Marte, ki je preživela med drugim tudi pekel Auschwitza. Od staršev se je morala nasilno ločiti, trpela in delala je v taborišču, stradala… in se vrnila domov. Potem smo imeli predstavitev dokumentarca, Nekega dne v Auschwitzu. V njem je prikazan običajen dan od vojaka in tudi taboriščnika. Dokumentarec je res vreden ogleda.                                                                                                       

Zarja nam je naslednja predstavila še en film z naslovom Uspelo nam je. Nemška družina živi v času, katera  je bila država razdeljena na zahodno in vzhodno. Na žalost živijo na vzhodu, ki je pod nadzorom Sovjetske zveze, ki ima zelo stroga pravila. Skupaj zgradijo balon na vroč zrak, ki jim sprva razpade v drugem poskusu pa uspe in tako potem se pretihotapijo na zahodno stran, kjer živijo lepše življenje.                                                                                                  

O PGD Podbrezje sta nam veliko povedala Nik in Žan. Društvo deluje že od leta 1925. Gasilci so se med drugo svetovno vojno borili in čuvali vas. Prvo vozilo so dobili 1986, sedaj pa organizirajo gasilske veselice na katerih se zbira denar za  dober namen.                                                                                                                                                         Vmes je prišel tudi gospod, ki je včasih delal kot kriminalist na policiji in nam predaval o boju proti trgovini z ljudmi. Veliko zelo pomembnega nam je povedal in tudi, da se lahko zgodi vsakomur.                                                                                                                                                           

Manca je predstavila razstavo o Rudolfu Maistru. Povedala nam je njegove splošne podatke, ogledali smo si razstavo in rešili učni list.                                                                                        

Ela je imela zelo dober kamišibaj o življenju civilistov med drugo svetovno vojno. V predstavitvi je povedala veliko o civilistih, strahom za življenje, kolaboraciji, vojnim gospodarstvom, holokavstom… primerjala pa je tudi prvo in drugo svetovno vojno med seboj.                                                                                                                                                    

Julija je govorila o Seabiscuitu, filmu o svetovni gospodarski krizi leta 1929. Seabiscuit je tako imenovan konj, s katerim tekmujejo na velikih prvenstvih. Vmes pride do raznih poškodb, a konj vse reši.                                                                                                                                               

O Valentini Tereshkovi, ki je osvajala vesolje, jo je opisovala Žana. Je Rusinja, ki je bila prva ženska v vesolju. Veliko smo izvedeli tudi odpravljanju v vesolje na splošno in se potem o tem igrali družabno igro.                                                                                                                   

Olimpijske igre so bile naslednja tema, med igro smo tudi telovadili.  Martin Luther King je bil borec za pravice temnopoltih v ZDA. Umrl je v atentatu. Prejel je Nobelovo nagrado. Nazadnje pa smo imeli Hanin kovček, ki ga predstavil Mark. Knjiga govori o deklici najstniških let in njenem preživljanju časa v taborišču.

Estera, 9b

Približno zadnja dva meseca smo vsako uro pri zgodovini poslušali zanimive naloge, ki so jih pripravili učenci devetih razredov. Prestavitev naloge posameznika je trajala približno 10 minut. Vsak je predstavil neko temo iz dvajsetega stoletja. Nalogo so izvedli tako, da so najprej izbrali kakšno obliko naloge bodo naredili. To je bila lahko brošura, e-časovni trak, igra ali priredba slike po prebrani izbrani knjigi. Morali so narediti tudi seminarsko nalogo, ki smo si jo ostali učenci lahko ogledali med predstavitvijo.

Vsak si je temo svoje naloge lahko izbral sam. Teme so bile zanimive, in sicer :

–  zgodovina plesa – izvedeli smo za veliko plesev, ki jih večina še ni poznala

– Dolina miru – film opisuje dogajanje v 2. svetovni vojni na Slovenskem

– Skrivnost Gabine omarice – tema knjige je približati ljudem dogajanje v 2. sv. vojni, dogaja se na Češkoslovaškem

– Val – je knjiga, ki prikazuje dogajanje med hladno vojno

– Nogomet v 20. st. – temo smo spoznali skozi zanimiv kviz

– Sovražnik pred vrati – film govori o zapleteni ljubezni moškega in ženske med drugo svetovno vojno

– Hanin kovček – knjiga opisuje resnično zgodbo deklice Hane

– od 1. svetovne vojne do samostojne Slovenije – temo smo spoznavali skozi zanimiv kviz

– osvajanje vesolja – raziskovanje in osvajanje vesolja smo po uvodu še podrobneje spoznali skozi igro

– Josip Broz Tito – njegovo življenje je bilo predstavljeno v e-časovnem traku

– koncentracijska taborišča

– Ne joči Peter – slovenski film, ki govori o dveh vojakih, ki sta morala peljati otroke na varno v času vojne. En najbolj znanih izrekov v filmu, ki ga je izrekel Peterček je: »A si ti tud not padu«

– Druga svetovna vojna  – spoznali orožje skozi igro Osel

– Berlinski zid – zgodba nam je bila predstavljena v obliki kamišibaja

– Pele – eden od dveh najboljših nogometašev dvajsetega stoletja

– Leon Štukelj – slovenski telovadec

Predstavitve so se mi zdele zelo zanimive in poučne. Veliko smo se naučili o veliko različnih temah v zelo kratkem času eden od drugega.

Julija, 9c

Učenci devetih razredov smo si zadnjo oceno pri predmetu zgodovina, pridobili s projektnimi nalogami. Temo smo si lahko izbrali sami, pogoj je bil le, da opisuje dogodek/osebo iz 20. stoletja. Za način predstavitve naloge smo lahko izbirali med e-časovnim trakom, ob katerem smo morali ročno priložiti se slikovno gradivo, kamišjimbajem, ki je vseboval s slikami opisan dogodek, opis filma ob katerem je bil plakat na katerem je bila naslovnica filma prirejena na znano ilustracijo ali sliko, opis knjige, ki je prav tako vsebovala enak plakat kot pri filmu, brošuro in igro. Število učencev pri vsakem delu je bilo omejeno. Skozi nastope smo se dotaknili vse do slavnih osebnosti, med drugim Marilyn Monroe in Michael Jacksona kot tudi znanstveno znanih osebnosti Alberta Einsteina, Nikole Tesla in Francis Cricka. Predstavljeno je bilo tudi življenje v 2. svetovni vojni, preganjane Judov in življenja v taboriščih. Poslušali smo tudi o začetkih Olimpijskih iger in  nogometnega kluba Naklo. Dotaknili pa smo se tudi življenja nekdanje kraljice VB Elizabete II.

Tisa, 9a

Zadnja obvestila:

Dostopnost