Učenci POK-a obiskali inštitut Jožef Stefan

l

29. maja, 2023

V sredo, 23.5.2023, smo se učenci izbirnega predmeta POK, odpravili v Ljubljano na inštitut Jožef Štefan. V Ljubljani nas je prijazno sprejel gospod Tomaž Ogrin, ki nas je skozi obisk veliko naučil. Najprej smo se odpravili po utekočinjen dušik, ki je bil shranjen v posebni cisterni. Gospod je dušik prelil v dve manjši posodi, med tem pa nam je povedal nekaj stvari o utekočinjenem dušiku in nas s tem popeljal v naše raziskovanje. Naslednja postaja je bil laboratorij na inštitutu. Najprej smo si ogledali, kako tekoči ogljikov dioksid preide v trdno stanje, nato pa sublimira. Ogljikov dioksid smo tudi otipali in smo lahko začutili, da je zelo mrzel. Za tem smo nadaljevali s poskusi z utekočinjenim dušikom in vodikom. Na koncu smo se poigrali še s helijem, za katerega vsi vemo, kakšen učinek pusti na našem glasu. Skupaj smo z našimi spremenjenimi glasovi zapeli pesmico in se nasmejali sami sebi. Za konec pa nam je učiteljica pripravila manjše presenečenje, saj smo s pomočjo utekočinjenega dušika naredili sladoled. Mislim, da je bil to naš prvi sladoled, ki smo ga naredili sami.

Žana Lunar in Julija Jelenc, 9.b

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost