NA TABORU ZA NADARJENE UČENCE SMO OPAZOVALI ZVEZDE

l

19. maja, 2023

Našim učencem so Urša, Rok in Lev, odlični študentje fizike in astronomije, pričarali vesolje na dlani. V soboto zjutraj je deževalo, popoldne so se po nebu podili oblaki in vsi smo bili prepričani, da bomo večer preživeli v predavalnici (ob slikah iz vesolja in predstavitvi teleskopov). A zvečer se je zjasnilo! Tako smo si lahko s prostim očesom ogledali ozvezdja in se poskusili orientirati med njimi. Skozi teleskop smo opazovali zanimive zvezde, galaksije, planetarne meglice in zvezdne kopice.

V temnem večeru smo tudi slikali s svetlobo. Najzagnenejši pa so, kljub mrazu, s pomočjo svojega telefona s fotografijami prikazali vrtenje Zemlje.

Bilo je…čarobno!

Odločili smo se, da bomo šolskemu teleskopu izbrali ime. V množici izvirnih predlogov so bila v finalu imena: Naprednoelektrika Berta, Štezvezdomehanfi in Frida. Ker nas je na opazovanju pošteno zeblo, saj mnogi niso verjeli, da so obvezna oprema resnega večernega opazovalca neba topli čevlji, kapa in rokavice, se je študentska komisija odločila za ime FRIDA (il freddo v Italijanščini pomeni mraz).

Šolski teleskop FRIDA

Ko se zberemo na šolskem igrišču ob Fridi in Štefi, pa nikar ne pozabite na toplo obutev in obleko.

Daša GM in Danica MD

Zadnja obvestila:

Strunjan – 4. dan

Strunjan – 4. dan

NAJ NAJ pouk ob obaliiskanje školjk in polževpohod v Pirankopanje v Fiesinakupovanje, sladoled,...

Strunjan – 3. dan

Strunjan – 3. dan

Danes smo odšli na zajtrk ob 7.30, bil nam je zelo všeč. Potem smo se odpravili na bazen, kjer smo...

Dostopnost