Šestošolci med rastlinami in živalmi

l

18. maja, 2023

Na naravoslovnem dnevu v sredo, 17. 5. 2023, smo pri naravoslovju prebrali list, za kaj vse uporabljamo rastline. Po tem smo naredili miselni vzorec rastlin.

Nato smo šli v tehniko, kjer nam je učiteljica razdelila delovni list, ki smo ga rešili in z učiteljico pregledali. 3. uro smo odšli iz tehnike nazaj v naravoslovje, kjer nam je učiteljica pokazala živali. In to ne navadnih – ena kletka je bila polna strupenih živali, druga pa je imela samo ščurke.

Zatem smo se odpravili na kmetijo Poličar, ki stoji v kraju Polica. Tam so nam najprej pokazali, kje in kako predelajo mleko v skuto in jogurt. Po tem so nam pokazali še, kje shranjujejo jajca in krompir, ki ga pridelajo na enem hektarju zemlje. Za tem so nam pokazali kokoši in delovne stroje. Za konec pa še krave in trgovino, v kateri prodajajo domače izdelke.

Moj najljubši del je bil, ko so nas pogostili z domačim sirom in salamo, za posladek pa z jogurtom in čokoladnimi kroglicami. Lahko si vzel še skuto z prelivom. Nato smo se odpravili nazaj do šole oz. doma.

Iris Kovačevič in Alex Štritof, 6. b

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost