Razstava Rudolf Maister

l

25. aprila, 2023

Učenci devetih razredov smo  24. 4. 2023 poslušali predstavitev razstave o generalu in domoljubu Rudolfu Maistru.

Imel je eno glavnih vlog ob zaključku 1. svetovne vojne in razpadu Avstro-Ogrske pri oblikovanju novih meja na Štajerskem in na Koroškem.

Razstavo smo si že nekaj dni prej lahko sami ogledali v jedilnici. Danes pa nam jo je podrobno predstavil gospod, ki nam je povedal veliko novih zanimivih podatkov. Nekatere stvari smo se učili že pri pouku zgodovine, druge pa smo izvedeli ob poslušanju razlage. Omenil nam je nekaj ljudi, ki imajo velik vpliv, da je slovenska meja postavljena na današnjem mestu. Rekel je, da veliko teh ljudi v današnjem času premalo cenimo in jim posvečamo premalo pozornosti.

Razstava se mi je zdela zanimiva in sem ji z velikim zanimanjem prisluhnila.

Zapisala: Julija Jošt, 9. c

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost