Je gledališka predstava realnost ali prevara?

l

23. marca, 2023

V četrtek, 23. 3. 2023, smo se šestošolci odpravili v Ljubljano in kulturni dan posvetili gledališču.  

Z avtobusom smo se ob 8.00 odpeljali iz Naklega. V Ljubljano smo prispeli ob 8.35. Ob 8.45  nas je pričakala vodička Sandra, ki nas je, učence 6. c-razreda, vodila po zanimivostih gledališča (drugi šestošolci so se udeležili delavnic v Slovenskem gledališkem inštitutu). Najprej smo se ustavili pred filharmonijo. Izvedeli smo, da je bila Melpomena muza tragedije in da gledališka stolba pomeni gledališke stopnice. Povedala nam je tudi zanimivosti o Antonu Tomažu Linhartu.

Potem smo oponašali kipe. V parih smo dobili nalogo, da je en učenec kip, drugi pa njegov kipar. Izdelati smo morali kip za stvar, ki bi ji radi posvečali veliko pozornosti.

Pred stavbo Kazine smo izvedeli, da so tam v starih časih prirejali plese, različne dogodke in predstave.

Odšli smo mimo parlamenta in se razdelili v skupine: skupino slovenskih liberalnih, slovenskih klerikalnih in nemških politikov. Morali smo si izmisliti, kaj bi, če bi bili politiki, naredili, da se Nemci in Slovenci ne bi kregali glede gledališča.

Pri operi je vodička Sandra dala vsakemu učencu košček sestavljanke, s katero smo morali sestaviti dve sliki: tloris gledališča in prerez gledališča.

Po malici smo vstopili v gledališko dvorano Mestnega gledališča ljubljanskega. Režiserka predstave Teater za telebana Ira Ratej nas je povabila v zaodrje. Pokazala nam je pripomočke, ki jih uporabljajo med predstavo, garderobe in frizerski salon.

Usedli smo se nazaj na svoja mesta. Začela se je predstava. Govorila je o Matičku in Nežki, ki sta se želela poročiti. Na koncu sta tudi se. Zraven sta nastopala  tudi baronica in baron, ki je prekinil predstavo. Namesto predstave MATIČEK SE ŽENI so igralci odigrali predstavo TEATER ZA TELEBANE in nas poučili o pojmih, ki jih uporabljajo v gledališču.

Po koncu predstave smo se z avtobusom odpeljali nazaj pred šolo in odšli domov.  Dan je bil zelo poučen. Meni se je zdel tudi zabaven in zanimiv. Kaj pa vam?

Novinarka: Ema Mihelič, 6. c

Fotografije: Ula Podgoršek, 6. c, in učiteljice

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost