Je gledališka predstava realnost ali prevara?

l

23. marca, 2023

V četrtek, 23. 3. 2023, smo se šestošolci odpravili v Ljubljano in kulturni dan posvetili gledališču.  

Z avtobusom smo se ob 8.00 odpeljali iz Naklega. V Ljubljano smo prispeli ob 8.35. Ob 8.45  nas je pričakala vodička Sandra, ki nas je, učence 6. c-razreda, vodila po zanimivostih gledališča (drugi šestošolci so se udeležili delavnic v Slovenskem gledališkem inštitutu). Najprej smo se ustavili pred filharmonijo. Izvedeli smo, da je bila Melpomena muza tragedije in da gledališka stolba pomeni gledališke stopnice. Povedala nam je tudi zanimivosti o Antonu Tomažu Linhartu.

Potem smo oponašali kipe. V parih smo dobili nalogo, da je en učenec kip, drugi pa njegov kipar. Izdelati smo morali kip za stvar, ki bi ji radi posvečali veliko pozornosti.

Pred stavbo Kazine smo izvedeli, da so tam v starih časih prirejali plese, različne dogodke in predstave.

Odšli smo mimo parlamenta in se razdelili v skupine: skupino slovenskih liberalnih, slovenskih klerikalnih in nemških politikov. Morali smo si izmisliti, kaj bi, če bi bili politiki, naredili, da se Nemci in Slovenci ne bi kregali glede gledališča.

Pri operi je vodička Sandra dala vsakemu učencu košček sestavljanke, s katero smo morali sestaviti dve sliki: tloris gledališča in prerez gledališča.

Po malici smo vstopili v gledališko dvorano Mestnega gledališča ljubljanskega. Režiserka predstave Teater za telebana Ira Ratej nas je povabila v zaodrje. Pokazala nam je pripomočke, ki jih uporabljajo med predstavo, garderobe in frizerski salon.

Usedli smo se nazaj na svoja mesta. Začela se je predstava. Govorila je o Matičku in Nežki, ki sta se želela poročiti. Na koncu sta tudi se. Zraven sta nastopala  tudi baronica in baron, ki je prekinil predstavo. Namesto predstave MATIČEK SE ŽENI so igralci odigrali predstavo TEATER ZA TELEBANE in nas poučili o pojmih, ki jih uporabljajo v gledališču.

Po koncu predstave smo se z avtobusom odpeljali nazaj pred šolo in odšli domov.  Dan je bil zelo poučen. Meni se je zdel tudi zabaven in zanimiv. Kaj pa vam?

Novinarka: Ema Mihelič, 6. c

Fotografije: Ula Podgoršek, 6. c, in učiteljice

Zadnja obvestila:

Hej, Bled, prekrasen si!

Hej, Bled, prekrasen si!

Drugošolci centralne šole smo imeli zaključno ekskurzijo na Bled in v Lesce. V regatnem centru smo...

Dostopnost