V Salzburg z nemščino

l

19. marca, 2023

V soboto, 18. 3. 2023 smo se učenci 6. razreda, ki obiskujemo izbirni predmet nemščina, odpravili na ekskurzijo v Salzburg. Odkrivanje Avstrije in Salzburga se je začelo že v avtobusu. Preko kviza, vprašanj in odgovorov smo ponovili, kar že vemo, kar nekaj stvari pa smo se naučili na novo.

Ko smo zapustili avtobus, smo imeli prvi del vodenja po mestu. Na poti do muzeja Hiše narave, smo si ogledali katedralo, trg, bivše konjske hleve, ki so danes festivalne dvorane. Sledil je obisk muzeja  Haus der Natur – zanimiva mešanica naravoslovnega muzeja in hiše eksperimentov. Muzej vsebuje mnoge zbirke – od dinozavrov, akvarijev z ribami, botaniko, astronomski oddelek, pridobivanje energije, simulacija različnih življenjskih situacij, zgradba in delovanje človeškega telesa,…

Popoldne smo se sprehodili po mestnem središču Salzburga, po najbolj znameniti Žitni ulici, do Mozartove rojstne hiše. Nato smo imeli nekaj prostega časa. Takrat smo lahko sami raziskovali Salzburg in preizkušali naše znanje tujih jezikov. Naš obisk Salzburga smo zaključili z sprehodom čez reko Salzach do dvorca Mirabell z lepimi vrtovi ter krasnim razgledom na grad in trdnjavo Hohensalzburg.

Na poti domov smo v avtobusu lahko gledali film Moje pesmi, moje sanje, ki se večinoma dogaja v Salzburgu.

Dan je bil res poln novih spoznanj in izkušenj. Navdušeni nad ekskurzijo smo se vrnili domov.

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost