Prostovoljstvo

l

27. februarja, 2023

V začetku šolskega leta sta se oblikovali dve skupini prostovoljcev iz 4. in 5. razreda, ki vsak mesec obiskujeta dom starejših občanov v Naklem. Gre za interesno dejavnost, katere namen je, da mladi in malo manj mladi skupaj preživimo nekaj prostega časa. 

Veliko se naučimo drug od drugega. Otroci v dom prinašajo veselje, živahnost in razigranost, spoznavajo življenje starejših in slišijo tudi o preizkušnjah, s katerimi se srečujejo; starejši pa jih bogatijo s kupom življenjskih modrosti in z zanimivimi zgodbami o življenju včasih, o potovanjih v Afriko, o njihovi mladosti, o številu vnukov, ki jih imajo zdaj in še marsičem drugem.

Poleg prostega klepetanja in spoznavanja pa se radi podružimo tudi ob različnih aktivnostih. V preteklih mesecih smo igrali družabne igre, ustvarjali novoletne okraske, brali pravljice, se preizkusili v pantomimi, risali risbice, izdelovali ladjice, pripovedovali o svojih najljubših stvareh, peli s kitaro, zaigrali na harmoniko in si celo ogledali video o potovanju na Maldive.

Vsako srečanje zaključimo s podelitvijo vtisov in novih spoznanj, potem pa z nasmeški na obrazih odhitimo vsak v svojo smer. Včasih pa odidemo bolj razmišljujočih obrazov, saj se nas kakšna stvar tako dotakne, da misel nanjo ostane.

Te obiski so bogastvo. Tako za ene kot za druge. Veselimo se še preostalih v tem šolskem letu.

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost