Prešeren v Kranju in Reformatorji na odru

l

7. novembra, 2022

V ponedeljek, 7. 11. 2022, smo osmošolci imeli kulturni dan. Ob osmih zjutraj smo se zbrali v jedilnici in vzeli malico. Nato smo se odpravili proti avtobusni postaji. Razdelili smo se v dva avtobusa in se odpeljali v Kranj. Najprej smo odšli v Prešernov gaj in si ogledali spomenike ter se poklonili spominu našega največjega pesnika. Sošolca sta deklamirala dve Prešernovi pesmi. Potem smo se odpravili proti Prešernovemu muzeju v starem mestnem jedru Kranja. Prijeten vodnik nas je popeljal skozi zgodovino Prešernovega življenja in predstavil pisarno ter sobi, kjer je Prešeren preživljal zadnja leta svojega življenja. Po sprehodu skozi muzej smo se odpravili do avtobusne postaje in odpeljali do kulturnega doma v Predosljah. Pojedli smo malico, potem pa smo si ogledali predstavo Reformatorji na odru, ki sta jo odigrala Nik Škrlec in Boštjan Gorenc – Pižama. Predstava mi je bila zelo všeč, ker smo se naučili veliko novega na zabaven  način. Deset čez dvanajsto smo se odpravili proti šoli.

Besedilo in fotografije: Maša Lotrič, 8. b

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost