En dan v bavarski prestolnici

l

28. oktobra, 2022

V soboto, 22. oktobra 2022, smo imeli učenci izbirnega predmeta nemščina jezikovno ekskurzijo v München. Vozili smo se približno pet ur in okoli desete ure prispeli v prestolnico Bavarske. Med vožnjo nam je turistični vodnik razložil vse o zvezni državi Bavarski in o njenem glavnem mestu München. Ogled mesta se je začel z ogledom razstavnega avtomobilskega salona BMW Welt. Največ avtomobilov je bilo znamke BMW, zaradi sodelovanja med znamkami pa tudi Mini in Rolls- Royce. Temu je sledil ogled BMW muzeja. Ogledali smo si revolucijo znamke avtomobilov, motorjev, ladijskih motorjev in letalskih motorjev. Muzej je imel nekaj novih zanimivosti zaradi petdesete obletnice BMW-ja M (BMW Motorsport). BMW M je pri osebnih avtomobilih športna oznaka in že leta sodeluje v DTM (svetovno prvenstvo v dirkah z dirkalno predelanimi avtomobili). Zaradi tega so razstavili nekaj športnih avtomobilov. Sledil je ogled Olimpijskega stolpa, zgrajenega zaradi letnih olimpijskih iger leta 1972. Visok je 291 m in povzpeli smo se do višine 190 m. Z razgleda smo opazili Olimpijsko vasico, BMW tovarno in Allianz areno. Na koncu smo se sprehodili skozi mesto, ogledali smo si glavne znamenitosti, nato pa smo imeli prosti čas za samostojni sprehod po mestu in raziskovanje le tega. Ob petih smo se zbrali na Marijinem trgu pred mogočno mestno hišo in opazovali igro zvonov – mini lutkovna predstava v zvoniku. Vodnik nam je rekel, če ne vidiš te igre, potem sploh nisi bil v Münchnu. Mi smo torej bili 🙂

Andraž Novinc, 8.a

Zadnja obvestila:

Mladi folklorniki na območnem srečanju

Mladi folklorniki na območnem srečanju

V soboto, 16. marca 2024, je več kot šestdeset učencev OŠ Naklo nastopilo na območnem srečanju otroških folklornih skupin v Predosljah pri Kranju. Predstavili so se s tremi različnimi odrskimi postavitvami. Folklorniki od 1. do 3. razreda so se predstavili z odrsko postavitvijo Gospa mravlja, srednja OFS Podkuca z odrsko postavitvijo Nerodna lutka in mladinska skupina z odrsko postavitvijo z belokranjsko vsebino in prvič v belokranjskih kostumih, z naslovom Ob Kolpi sem hodil.
Vse skupine so odlično nastopile. Folklorniki najmlajše in srednje otroške skupine so se prvič predstavili na srečanju OFS. V preteklem tednu smo prejeli ocene strokovnih spremljevalcev. Srednja otroška skupina je s svojim nastopom dosegla regijski nivo in si s tem zagotovila nastop med šestimi najboljšimi otroškimi skupinami na Gorenjskem. Tako se na Regijskem srečanju OFS Ringaraja v petek, 12. aprila, ponovno predstavijo na odru v Predosljah. Mogoče bo tudi letos izmed šestih NAJ skupin na regijskem srečanju, ponovno izbrana ena gorenjska otroška folklorna skupina, ki se bo lahko predstavila na državnem srečanju. Kot lani naša letošnja mladinska skupina.
Mladinska skupina pa je pri ocenjevanju letos že v kategoriji odraslih skupin. Zato so se v začetku marca predstavili tudi na odraslem srečanju v Kranju, vendar še niso dobili rezultatov izbora. Letos velja za odrasle skupine le dvostopenjski izbor in bodo izmed vseh slovenskih odraslih skupin izbrali 12 do 14 najboljših odrskih postavitev, ki se bodo lahko udeležile državnega srečanja v juliju.
Vabljeni v Predoslje v petek, 12. 4. 2024, ob 16.00. Mladi plesalci bodo veseli vaše podpore.
Veliko uspehov želimo našim mladim folklornikom na petkove nastopu.
mentorji Špela, Tadej, Laura, Žan
Foto: TENT FIlm

Dostopnost