Obvestilo staršem in učencem – PROTOKOL SAMOTESTIRANJA UČENCEV

l

29. oktobra, 2021

PROTOKOL SAMOTESTIRANJA UČENCEV
Spoštovani starši, drage učenke in učenci.

Vlada Republike Slovenije je na seji 27. IO. 2021 sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Odlok stopi v veljavo 1. 11. 2021.
Z njim uveljavlja prostovoljno samotestiranje na SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi za vse učence v osnovnih šolah.
Samotestiranje na SARS-CoV-2 je brezplačno in se izvaja dvakrat tedensko, praviloma ob ponedeljkih in sredah.
Testiranje s testi HAG za samotestiranje v domačem okolju izvedejo učenci in dijaki tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in obšolskih dejavnostih.
Učencu pripada za prostovoljno samotestiranje 10 testov na mesec, ki jih pridobi učenec oziroma njegovi starši ali zakoniti zastopniki v lekarni na kartico zdravstvenega zavarovanja ali s potrdilom o vpisu oziroma vključenosti v zavod.
Prostovoljno se samotestirajo učenci, ki niso preboleli COVID-19 in tisti, ki so preboleli COVID-19 in je od okužbe minilo več kot šest mesecev.
Pogoj za samotestiranje je, da se učenec počuti zdrav, brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. V primeru bolezenskih znakov mora učenec oziroma njegovi starši ali zakoniti zastopniki poklicati v ambulanto izbranega osebnega zdravnika ali koncesionarja (v primeru odsotnosti izbranega osebnega zdravnika kontaktirajo dežurno službo), ki ga bo napotil v izolacijo in podal vsa nadaljnja navodila.
Odpadke pri izvajanju prostovoljnega samo-testiranja na SARS-CoV-2 (npr. uporabljene robčke, testne materiale) ter odpadke od čiščenja prostorov (npr. krpe za enkratno uporabo), je treba odložiti v plastično vrečo za smeti in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vreč se ne tlači, odpadkov se po odlaganju v vrečo ne dotika več. Vrečo je treba namestiti v drugo plastično vrečo za smeti in jo tesno zavezati ter označiti, postavi se jo ločeno od ostalih odpadkov, kjer ni dostopna otrokom in se jo ločeno hrani vsaj 72 ur, preden se jo odloži v zabojnik za mešane komunalne odpadke (ostale odpadke). Napolnjenih in označenih vreč z odpadki pri prostovoljnem samo-testiranju naj se nikoli ne odpira.
V primeru pozitivnega rezultata testa učenca pri samotestiranju na domu učenec ali starši oziroma zakoniti zastopniki nemudoma obvestijo izbranega osebnega zdravnika (v primeru njegove odsotnosti dežurno službo) oziroma kontaktno točko zdravstvenega doma za PCR testiranje v kraju bivanja.
V primeru pozitivnega rezultata testa pri samotestiranju izbrani osebni zdravnik (v primeru njegove odsotnosti dežurna služba) napoti učenca na PCR testiranje oziroma se za PCR testiranje na kontaktni točki zdravstvenega doma za PCR testiranje v kraju bivanja dogovorijo starši oziroma polnoletni učenec.
Učenec počaka na izvid PCR testiranja doma v samoizolaciji. Učenec ne sme zapuščati doma, omejiti mora stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.
V primeru pozitivnega PCR testa učenec sam ali starši oziroma zakoniti zastopniki obvestijo ravnatelja šole oziroma osebo, ki jo za to pooblasti ravnatelj ali oseba, ki jo za to pooblasti ravnatelj, in otrokovega izbranega osebnega zdravnika.
V primeru negativnega PCR testa učenec nadaljuje proces izobraževanja oziroma pouka.

Milan Bohinec
ravnatelj


Zadnja obvestila:

Popoldanske govorilne ure

V četrtek, 2. 12. 2021, so popoldanske govorilne ure. Izvajamo jih v živo ob pogoju PCT. Hkrati...

Odpiramo adventni koledar!

Dragi učenci in učenke! Približuje se čarobni mesec, december. Prav zato bomo v sredo, 1. 12.,...

Dostopnost